Frezen in hout

Freezut is gespecialiseerd in het frezen in hout. Dat doen we met een CNC-portaalfrees. Dat is een zelfontwikkelde freesmachine van 3,5 bij 3,5 meter, waarmee we oneindig veel mogelijkheden hebben.

Frezen in verschillende soorten hout

Eigenlijk kunnen we frezen in alle soorten hout. Het begint allemaal met een ontwerp, een schets op papier. Van die schets maakt Freezut, met behulp van op maat gemaakte software, bestanden die de freestafel kan lezen. Vervolgens begint het freesproces. Voor elk ontwerp wordt afhankelijk van de soort bewerking gekozen voor een bepaalde frees, ook afhankelijk van de precisie. Nadat we die gekozen hebben en nog wat instellingen in de software hebben aangepast gaat de freesmachine aan de slag. Als het ontwerp netjes gegraveerd is, richten we ons op de nabewerking. We schuren sommige randjes nog wat af en poetsen het hout op met speciale olie voor een fantastisch resultaat. Hieronder een aantal voorbeelden.

Plank gefreesd met V-groef-frees
Het resultaat van alleen graveren met een V-groef-frees.

Hout inleggen in hout

Het graveren van een ontwerp in hout behoort tot de basis van het frezen. Er is veel meer mogelijk. Zo kun je een uitgefreesd ontwerp inleggen met een andere houtsoort. Wat dacht je van wit beukenhout in donker eikenhout? Het geeft een prachtig resultaat bij naambordjes en verschillende soorten borrelplanken. We hebben al diverse voorbeelden voor je gemaakt.

Harley Davidson-borrelplank uitgefreesd en ingelegd met hout
Harley Davidson-borrelplank ingelegd met vier verschillende houtsoorten.

Epoxy in hout

Een andere techniek die wij steeds vaker toepassen tijdens het frezen is epoxy. Epoxy is een vloeistof die na het gieten door een chemische reactie veranderd in een vaste vorm. Hierdoor is het mogelijk om een ontwerp uit te frezen en dat in te kleuren met epoxy-vloeistof. Na 24 uur uitharden frezen we het ontwerp af, gelijk met het hout. Dat levert prachtige kunstwerken op. Hieronder zie je enkele voorbeelden.

Hout uitgefreesd en ingelegd met epoxyhars
Rondom het personage uitgefreesd en ingegoten met zwarte epoxyhars.

Frezen in kunststof

Naast frezen in hout is het ook mogelijk om te graveren in verschillende soorten kunststof, zoals plexiglas. Meer hierover lees je op deze pagina.